Eurostarter
Image default
Banen en opleidingen

De belangrijkste trends en ontwikkelingen in de engineering industrie

De belangrijkste trends en ontwikkelingen in de engineering industrie

Binnen de engineering branche volgen de trends en ontwikkelingen zich in razendsnel tempo op. Ontwikkelingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid hebben zich de afgelopen jaren continu doorgezet. Voor de meeste bedrijven is het een vereiste om hier in mee te gaan. In dit artikel worden de meest belangrijke en opmerkelijke trends en ontwikkelingen in de sector uitgelicht.

Impact van recessie

De engineering sector heeft zich het afgelopen jaar aanzienlijk hersteld van de recessie in 2020, maar de industrie heeft ook te kampen gehad met meerdere bedreigingen. De recessie van 2020 was een van de kortste recessie ooit. Echter zijn de gevolgen ervan nog steeds merkbaar in de wereldwijde engineering sector. Dit heeft ook gevolgen gehad voor de arbeidsmarkt, zo kost het opvullen van een vacature engineer gemiddeld gezien meer tijd.

 

Nieuwe technologieën en machines

Op het gebied van nieuwe technologieën wordt er wereldwijd meer en meer geïnvesteerd. Nieuwe digitalisering technologieën bieden nieuwe bouwmogelijkheden. Een voorbeeld is de modulaire assemblage van geprefabriceerde onderdelen, welke vooral bij grootschalige projecten meer en meer gebruikt wordt. Ook de ontwikkeling van betere machines heeft een positieve impact op de groei van de sector. De opkomst van 3D-printers heeft er voor gezorgd dat er snel en zonder verspilling van materiaal voorgevormde stukken op maat gemaakt kunnen worden. Al deze nieuwe technologieën en machines zorgen voor meer snelheid en kwaliteit in de sector.

 

Duurzaamheid

De engineering sector kent de laatste jaren veel veranderingen welke stimulerend zijn geweest voor de duurzaamheid van de sector. Zo worden er nieuwe soorten materialen gecreëerd en milieuvriendelijke manieren om producten te ontwikkelen. En wordt er meer gewerkt met gerecyclede materialen. Ondanks dat zijn bedrijven in de engineering sector vaak nog onvoldoende bezig met duurzame en zelfvoorzienende bedrijfsprocessen. Over het algemeen hechten consumenten en eindgebruikers hier echter wel meer waarde aan. Ook vanuit de overheid gelden er steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid.

 

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-elektrotechniek/engineer-elektrotechniek