Eurostarter
Image default
Vervoer en transport

Autoschade. Wel of niet vergoed?

Het is misschien wel de grootste nachtmerrie van iedere autobezitter: autoschade! Ook al zit niemand erop te wachten, toch komt dit vaker voor dan je denkt. Het voordeel is dat het leed verzacht kan worden wanneer je met autoschade te maken krijgt.

Een van de dingen die een groot verschil maken is het afsluiten van een goede autoverzekering. Zo weet je zeker dat je in ieder geval een deel van de kosten vergoed krijgt. Dit ligt aan de voorwaarden van de door jou gekozen verzekering.

Wat moet je wel en niet doen bij autoschade?

Veel mensen denken dat ze bij autoschade of een aanrijding altijd de politie moeten bellen. Dit is gelukkig niet nodig. Wel is het verstandig om er politie bij te halen wanneer er sprake is van verwondingen en wanneer de schade groot is.

Is er sprake van ernstige schade dan is het altijd verstandig om de hulpdiensten in te schakelen. De politie zal ter plaatse de oorzaak van de schade proberen te achterhalen. Ook wordt er dan een proces verbaal opgemaakt.

Zeker wanneer er sprake is van grote autoschade doe je er verstandig aan om gegevens van eventuele getuigen te noteren. Hierbij gaat het om de naam, het adres en het telefoonnummer van mensen die het ontstaan van de autoschade hebben gezien.

Daarnaast is het ook verstandig om foto’s van de schade te maken. Ook andere omstandigheden die van belang zijn, zoals bijvoorbeeld remsporen, kan je het beste duidelijk fotograferen. Zo heb je altijd bewijs.

Het schadeformulier invullen

Het maakt niet uit of de schade door jouw toedoen is ontstaan of door dat van een medeweggebruiker. Zorg ervoor dat je altijd ter plekke het schadeformulier invult. Dit formulier heeft je verzekeringsmaatschappij namelijk nodig om de schade af te kunnen handelen.

Zeker wanneer er iemand anders is betrokken bij de ontstane schade dien je samen het schadeformulier zowel in te vullen als te ondertekenen. Dit geldt ook als jullie het niet met elkaar eens zijn. Het gaat erom dat de verzekering duidelijkheid krijgt wat de schade betreft.

Bij veel verzekeraars is het tegenwoordig ook mogelijk om schade via een app te melden. Let er wel dat je voordat je een schade via de app door wilt geven eerst checkt of jouw verzekeraar hierbij is aangesloten.

Wat vergoedt de autoschadeverzekering?

Wanneer er sprake is van een autoschade wil je natuurlijk weten hoe hoog de autoschade vergoeding is. Bij autoschade geldt dat dit verschilt per verzekering. Je hebt drie soorten verzekeringen:

·         WA-verzekering

·         WA-casco verzekering

·         Allriskverzekering

Wanneer je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten en de ontstane schade is door jouw schuld ontstaan, dan wordt de schade aan je auto niet vergoed. Is de schade toegebracht aan anderen dan zal de verzekering dit wel vergoeden.

Bij een WA-casco verzekering zal je verzekering uitbetalen wanneer jouw auto ruitschade, stormschade of schade door inbraak of vandalisme heeft. Bij een allriskverzekering wordt alle schade aan je auto vergoed, tenzij je de schade moedwillig veroorzaakt hebt of wanneer je onder invloed van alcohol of andere middelen was.