Eurostarter
Image default
Auto’s en Motoren

Uit welke dekkingen bestaat de bootverzekering?

Ondanks het gegeven dat er hier in Nederland geen sprake is van een wettelijke verplichting voor het aanvragen van een verzekering voor een boot betreft kunnen we concluderen dat er toch bijzonder veel mensen zijn die dit wel degelijk doen. Dat is het gevolg van het feit dat het niet verzekeren van een boot ontzettend grote risico’s met zich meebrengt. Ga jij ook eigenaar worden van een boot (of ben je het ondertussen al geworden?) en wil je graag kunnen rekenen op zo’n optimaal mogelijke zekerheid voor wat jouw boot betreft? Dan is deze laten verzekeren altijd de moeite waard. Wil jij ook graag meer ontdekken over de bootverzekering evenals de dekkingen waarover ze beschikt? Dan zal je kunnen vaststellen dat het zeer interessant is om je te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Waarom een bootverzekering afsluiten?

Het ontbreken van een wettelijke verplichting voor wat een bootverzekering afsluiten verplicht zou bij veel mensen het vermoeden kunnen doen bestaan dat een dergelijke verzekering eigenlijk niet heel interessant is. Dat is echter zeker niet correct, integendeel. Er zijn nog steeds meer dan voldoende goede redenen aan te halen waarom het afsluiten van zo’n verzekering de moeite waard kan zijn. Benieuwd naar wat deze redenen nu precies zijn? Lees dan zeker en vast nog even verder!

1.) Omdat je alleen op die manier de waarde van je boot echt beschermt

In eerste instantie is het afsluiten van een bootverzekering sterk aan te raden omdat je enkel en alleen op die manier over de mogelijkheid beschikt om de waarde van je boot echt goed te beschermen. Veel mensen houden er in eerste instantie geen rekening mee, maar heel wat waterwegen worden tegenwoordig behoorlijk druk bevaren. Wanneer je bepaalde schade aanricht aan derden of wanneer je eigen boot schade ervaart die niet de schuld is van derden moet je volledig zelf voor alle kosten opdraaien. Dit kan een regelrechte aanslag betekenen op je financiële situatie.

2.) Omwille van het feit dat het soms wel degelijk verplicht kan zijn

Het ontbreken van een wettelijke verplichting voor wat het afsluiten van een verzekering voor je boot betreft in Nederland schept vaak de verkeerde gedachte dat er helemaal nooit een verzekering is vereist. Dat is niet correct. Je moet er dan ook in de praktijk rekening mee houden dat er soms wel degelijk sprake is van een vereiste bootverzekering. Dat is bijvoorbeeld zo wanneer je:

  1. Wenst deel te nemen aan een wedstrijd;
  2. Door bepaalde wateren wenst te varen;
  3. Wenst aan te leggen in een bepaalde haven;

Hou er bovendien ook rekening mee dat een kredietverstrekker kan vereisen dat je, je boot passend laat verzekeren zolang het afgesloten krediet niet is afbetaald. Ook in deze situatie kan het verplicht moeten afsluiten van een bootverzekering dus absoluut zeker van toepassing zijn.

3.) Omdat er in het buitenland wel een verplichting voor kan gelden

In bepaalde situaties is het dus in Nederland wel degelijk verplicht om houder te zijn van een bootverzekering. Ook wanneer je van plan bent om naar het buitenland af te reizen met je boot moet er rekening mee worden gehouden dat er een dergelijke verzekering kan zijn vereist. In menig aantal zeer populaire vakantielanden (ook in Europa) geldt dat er sprake is van een verzekeringsplicht. Dit zijn zeker niet van de minste namen. Denk hierbij maar eens aan bijvoorbeeld:

  • Italië;
  • Kroatië;
  • Griekenland;
  • Spanje;

Indien je van plan bent om met je boot naar één van deze landen af te reizen dien je er rekening mee te houden dat je boot altijd verzekerd moet zijn. Deze wetgeving dus niet alleen voor de locals die willen gaan varen, maar ook zeker voor buitenlanders  die er op vakantie zijn. Vergeet dit zeker niet!

Op welke manieren kan je een bootverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een bootverzekering is op meerdere verschillende manieren mogelijk. Je moet je daarbij altijd afvragen wat nu precies voor jou de interessantste optie is. De eerste optie die tevens ook de meest voordelige is, is de zogenaamde WA-verzekering voor boten. Voor dit type bootverzekering geldt dat ze uitsluitend kan worden afgesloten voor het verzekeren van schade aan derden. Met andere woorden, de schade die jij gaat aanrichten met jouw boot aan derden en welke verwijtbaar is zal door de verzekeraar worden gedekt. Andere schade dus helaas niet.

Ondanks het feit dat het laten verzekeren van de schade die je aanricht aan derden uiteraard zeer belangrijk is moet het gezegd dat ook de andere dekkingen van belang kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de schade die je eigen boot kan ervaren door bijvoorbeeld een aanvaring. Bovendien spreekt het voor zich dat ook andere oorzaken kunnen zorgen voor (significante) schade aan je boot. Indien je alleen de WA bootverzekering afsluit zijn dergelijke schadegevallen niet verzekerd. Het afsluiten van een uitgebreidere verzekering is daarom vaak aangeraden. Let wel, ook de premie ligt bij deze bootverzekeringen uiteraard een stukje hoger.

Hoe kan je besparen op jouw bootverzekering?

Doorheen deze pagina zijn er een aantal uitstekende redenen aangehaald om er alsnog voor te kiezen om een verzekering voor je boot af te sluiten. Dit gezegd hebbende dient er uiteraard ook rekening mee te worden gehouden dat er een bepaald budget dient te worden voorzien voor het afsluiten van een dergelijke verzekering. Hoeveel budget je daarvoor precies nodig hebt is in de praktijk afhankelijk van onder meer het type verzekering die je gaat afsluiten. In ieder geval kunnen de onderstaande bespaartips absoluut interessant blijken te zijn:

  1. Vergelijk altijd de verschillende bootverzekeringen die er bestaan;
  2. Kies er zelf voor om het geldende eigen risico voor de bootverzekering te verhogen;
  3. Sluit alleen maar die dekkingen af waar je voor jouw boot echt behoeften aan hebt;

Ga je een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende bootverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden? Dan is het altijd interessant om dit te doen op een objectieve vergelijkingssite. Het komt in de praktijk niet zelden voor dat mensen er de voorkeur aan geven om dit te doen op de website van een verzekeraar, maar dat is eigenlijk echt nooit interessant. Op die manier kan je namelijk zo goed als altijd rekenen op een compleet vertekend eindresultaat.

Bezoek onze website om direct te gaan vergelijken!