Eurostarter
Image default
Huishoudelijk

De beste scanners

De beste scanners

Hoe werkt een scanner?

In onze Scannertest willen we graag uitleggen hoe deze hardware werkt en hoe deze wordt gebruikt. De meeste scanners zijn tegenwoordig rechtstreeks op de computer aangesloten via een USB-kabel. Voordat een dergelijke verbinding tot stand komt, raden veel fabrikanten aan om eerst een scannerstuurprogramma te installeren. In de leveringsomvang zit in dit concern een of meerdere CD’s die naast de benodigde stuurprogramma’s ook een of ander scanprogramma bevatten.

Na de installatie van de meegeleverde software kan de scanner via de USB-kabel of zelfs via Wlan op de computer worden aangesloten. Daarbij dient men er voor te zorgen dat de scanner een veilige plaats op het bureau vindt, zodat het scanapparaat goed bereikbaar is. Tegenwoordig is het niet altijd nodig om een driver of een scanprogramma direct vanaf CD te installeren. De allernieuwste drivers zijn te vinden op het internet.

Nu kunt u beginnen met uw eerste scanpoging. U hoeft alleen maar een document of beeld op het glasoppervlak van de scanner te laten leven en het deksel te sluiten. U hebt vaak verschillende manieren om het scanproces te starten. Ofwel gebruikt u het juiste scanprogramma, dat wordt gestart vanaf uw eigen PC, ofwel drukt u op een scanknop aan de voorzijde van het apparaat.

In beide gevallen wordt er gescand en gedigitaliseerd. De werking kan worden vergeleken met die van een fotokopieerapparaat. Het scannen gebeurt door het scannen van de originele lijn voor lijn, waarbij de snelheid afhankelijk is van de ingestelde resolutie en de kwaliteit van het apparaat. Met behulp van het door de fabrikant aangeboden scanprogramma of een geschikt programma van derden kunt u uw resultaat direct op de PC-monitor bekijken. Als het origineel is uitgegleden of het resultaat niet aan de gewenste eisen voldoet, wordt het proces opnieuw herhaald.

De scan kan dan worden opgeslagen op de harde schijf van de computer. Natuurlijk is het ook mogelijk om de scan over te zetten naar een cloud of naar een e-mailprogramma. Moderne scanners kunnen eenvoudig via een app worden aangestuurd. Het mag niet onvermeld blijven dat de scanresultaten soms behoorlijk groot kunnen worden. Soms is een nabewerking met behulp van een grafisch programma noodzakelijk.

Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een scanner?

Voordat u een scanner koopt, willen we u kort uitleggen waar u op moet letten in onze scannerstest.

  • Leveringsomvang

Als u geïnteresseerd bent in een nieuwe scanner, dan moet u zeker aandacht besteden aan de omvang van de levering. Naast het eigenlijke apparaat en de voedingskabel wordt niet altijd een geschikte USB-verbindingskabel meegeleverd. In veel gevallen moet u dit optioneel kopen.

Bovendien moet in ieder geval een stuurprogramma-cd en in het beste geval een scansoftware bij de levering worden meegeleverd. In het geval van vlakbedscanners met een transparante bevestiging moet u ervoor zorgen dat er ook een aantal respectievelijke houders voor enkele dia’s en negatieve strips zijn.

  • Het juiste type scan

Denk na over welke scanner u nodig heeft voor uw doeleinden voordat u begint. Als u alleen papieren foto’s, dia’s en filmstrips wilt digitaliseren voor het nageslacht, dan moet u een foto- en diascanner gebruiken. Deze bereiken de beste kwaliteit voor dit doel. Als u voornamelijk documenten en af en toe foto’s scant, dan is de traditionele flatbedscanner de juiste keuze.

Als u voor professionele doeleinden steeds weer een groot aantal documenten in hetzelfde formaat moet digitaliseren, dan moet u een feedscanner gebruiken. Als u om professionele redenen documenten en foto’s onderweg wilt scannen, dan zijn moderne handscanners de perfecte keuze. Natuurlijk kunt u ook een multifunctionele printer met een ingebouwde flatbedscanner gebruiken, hoewel de scankwaliteit bij deze apparaten meestal niet zo hoog is.

  • De connectiviteit met andere apparaten

Zoals we hierboven al hebben aangegeven, kunnen de huidige scanners worden aangesloten op andere eindapparaten via USB of via Wlan. Sommige apparaten zijn zelfs toegankelijk vanaf een smartphone. De huidige scanners hebben een zogenaamde scan-to-cloud en scan-to-PDF functie. In het eerste geval kunnen we onze scans rechtstreeks naar een cloud-opslag op het internet sturen. Met de scan-naar-PDF-functie worden onze scans direct omgezet naar het gangbare PDF-formaat.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-scanners/