Eurostarter
Image default
Aanbiedingen

Een beginnersgids voor elektrische auto's

Wanneer je voor het eerst in een elektrische auto rijdt, dan is het vooral belangrijk ervoor te zorgen dat je met stroom in je accu de plek van bestemming weet te bereiken. Omdat je niet zoals bij een benzine auto even langs het tankstation kunt om je auto vol te gooien, is het belangrijk om vooral je actieradius in de gaten houden. Speciaal daarom hebben we een aantal handige tips voor je, die ervoor kunnen zorgen dat je je actieradius kunt vergroten en dus niet bang hoeft te zijn dat je ooit nog met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan. Waar je namelijk met een benzineauto eenvoudig de benzine kunt bijvullen, is dit voor een elektrische auto natuurlijk wel een iets ander verhaal.

 

Win je energie terug

Wanneer je de voet van het gaspedaal afhaal, dan remt de auto zelf beetje bij beetje af. Het voordeel dat je hiermee hebt, is dat de energie die vrijkomt, vervolgens wordt ingezet om de accu weer op de laden. Uiteraard zal dit geen tientallen kilometers per dag zijn, maar het zorgt er wel voor dat je een stukje langer kunt rijden. Daarbij komt ook dat het ervoor zorgt dat je remschijven een stuk minder snel zullen stijgen. Dus ook qua kosten kan het je  serieus geld opleveren. 

 

Rijd op cruise control

Door een constante snelheid te rijden, zal het verbruik van de auto een stuk lager uitvallen, dan wanneer je iedere keer een flink stoot gas moet geven. Kies er daarom dus ook voor om de op cruise control te rijden. Zo blijf je namelijk op constante snelheid rijden en hoef je niet iedere keer gas te geven. Wil je het helemaal goed doen, dan is het aan te raden om op 90 kilometer per uur te gaan rijden, mits dit is toegestaan uiteraard. Dit is namelijk voor zowel een benzine, als een elektrische auto de perfecte snelheid om optimaal te acceleren. Vooral zakelijk gezien, wanneer je veel kilometers maakt, is het naast een ondernemers beschikbare laadpas, dus ook handig om je verbruik in de gaten te houden. Je zult merken dat het op verschillende vlakken zeker aan te raden is.

 

Let op met de airco en verwarming

Waar je met een benzineauto natuurlijk de verwarming gewoon kunt aanzetten, is dit bij een elektrische auto wel een puntje van aandacht. Nu hoef je het niet direct koud te hebben, maar is het wel verstandig hier goed over na te denken. Het gebruik van zowel de verwarming, als de airco kosten namelijk flink wat accu. Dit gaat vervolgens ten kosten van je eigen actieradius. Je kunt dan wel een goede abonnement voor laadpaal hebben, maar wanneer je je accu binnen de kortste keren iedere keer leeg hebt, maakt het natuurlijk ook niet heel veel meer uit of je nu veel of weinig betaald voor het laden van je accu. Zorg er daarom dus ook voor dat je alle randzaken, zoals de verwarming, airco en ook de muziek op een verstandige manier gebruikt.