Eurostarter
Image default
Auto’s en Motoren

Eenvoudige tips om je auto in topconditie te houden

Iedereen is zo gewend aan mobiele telefoons, tv’s, computers en huishoudelijke apparaten dat er geen regelmatige controle of onderhoud nodig is. Het is verleidelijk om op dezelfde manier aan onze voertuigen te denken. Moderne voertuigen zijn echter geen elektronica. Het zijn ongelooflijk complexe machines, die uit duizenden onderdelen bestaan, waarvan er vele omhoog, omlaag of rond bewegen. Ze hebben opblaasbare rubberen banden en andere onderdelen die regelmatig onderhoud nodig hebben. Andere componenten moeten uiteindelijk worden vervangen. Er zijn tal van redenen om je voertuig te onderhouden. Regelmatig onderhoud is snel, eenvoudig en goedkoop, terwijl grote reparaties kostbaar zijn.

Laat je voertuig detailleren

Door middel van detaillering blijft je voertuig er goed uitzien, terwijl regelmatig onderhoud ervoor zorgt dat deze goed blijft lopen. Detaillering beschermt de buitenlak en de binnenafwerking van je auto, verwijdert vlekken en geuren die je misschien niet zelf kunt verwijderen en helpt de inruilwaarde van je voertuig te behouden. Als je je auto detailleert voordat je hem verkoopt, krijg je mogelijk een veel betere prijs. Je kunt altijd contact opnemen met een auto detailer zoals die van Steamworld om je voertuig professioneel te laten detailleren.

Controleer het oliepeil

Het levensbloed van je motor is olie. Aangezien olie alle bewegende delen in de motor van je auto smeert, mag je deze nooit leeg laten lopen. Bijna alle moderne auto’s hebben motoren die zo goed gebouwd en goed afgedicht zijn dat er geen significante hoeveelheid olie nodig is tussen de aanbevolen olie- en filter verversingen. Je weet het echter niet zeker, tenzij je controleert of je auto een uitzondering op de regel is. Misschien rijdt je in een oudere auto die wat olie nodig heeft.

Controleer je ruitensproeiervloeistof

Het is nooit leuk om zonder ruitensproeiervloeistof te komen te zitten, maar het is vooral erg in de winter, wanneer modder en zout de voorruit verstoppen en het zicht verminderen. De frequentie waarmee je het ruitensproeierreservoir inspecteert, wordt bepaald door het seizoen en het weer. Gebruik gedestilleerd water. Vriestemperaturen zorgen ervoor dat het water in het reservoir bevriest, waardoor je ruitenwissers niet meer werken. In de handel verkrijgbare ruitensproeiervloeistof bevat alcohol, waardoor het niet stolt bij alle wintertemperaturen behalve in Alaska.

Controleer de bandenspanning

Oudere auto’s missen een waarschuwingslampje voor de bandenspanning dat je waarschuwt wanneer je banden bijna leeg zijn. In ieder geval is het het beste om voor een lage prijs een bandenspanningsmeter op te halen bij een auto-onderdelenwinkel en je bandenspanning dubbel te controleren om er zeker van te zijn dat ze correct zijn ingesteld.