Eurostarter
Image default
Woning en Tuin

Hout beschermen

Hout is een belangrijk bouwmateriaal dat in veel verschillende bouwwerken en constructies wordt gebruikt. Het wordt zowel binnen als buiten gebruikt en het is belangrijk om het hout te beschermen om de levensduur van het gebouw te verlengen. 

 

Het niet behandelen heeft als gevolg dat het hout grijs wordt en in sommige instanties kan het zelfs dat het hout begint weg te rotten. Om dit te voorkomen zijn er meerdere manieren om hout te beschermen.

 

Ten eerste kan je een exterior oil gebruiken. Deze olie trekt in het hout en zorgt voor een slijtvast oppervlak. Verder wordt het hout beschermd tegen mos en andere groene aanslag en wordt het hout beschermd tegen uv-straling.

 

Ten tweede kan je ook lazuurverf gebruiken. Lazuurverf, of beits, dringt door tot in het hout en brengt een dekkende laag aan om het hout te beschermen tegen onder andere: vocht, zwammen, rot, groene aanslag, uv-straling en vergrijzing. 

 

Ten derde kan je ook gewoon het hout verven. Verf is ook een beschermende laag, die ook meteen alle onvolkomenheden van het hout verbergt. Verf is echter ook hetgene dat het meeste tijd kost om goed aan te brengen. Je moet meerdere lagen verf aanbrengen en omdat verf niet in de eerste plaats bedoeld is om hout te beschermen, wordt het sneller beschadigd.

 

Het is ook mogelijk om hout te kopen dat al is voorbehandeld met bijvoorbeeld verf, zodat je het zelf niet meer hoeft te doen. Dit soort hout wordt ook wel verduurzaamd hout genoemd. Voorbeelden hiervan zijn geïmpregneerd hout en gemodificeerd hout. 

 

Ten slotte is het ook belangrijk om door te hebben met welk soort hout je werkt. Niet elk hout heeft dezelfde eigenschappen. Hardere houten zijn moeilijk om in door te dringen, wat betekent dat het aanbrengen van beits of het intrekken van verf langer zal duren. Ook dient er rekening gehouden te worden met of het hout ruw is of niet. Het is makkelijker voor vloeistoffen om in ruw hout te trekken dan in geschaafd hout.

 

https://www.moosefarg.nl/