Eurostarter
Image default
Vakantie

Zwarte Woud, bosbergen vol geheimen

Het Zwarte Woud, klinkt nogal donker? En waren daar niet de koekoeksklokken en speciale kersentaartjes te koop? Het Schwarzwald van Duitsland levert die inderdaad. Het is het grootste middelgebergte van Duitsland en schuurt tegen de Franse Elzas grens aan. De Feldberg klimt tot 1493 m en kijkt uit over een immens bosgebied. De bergtop zelf is verrassend boomloos dus je hebt overal vrij zicht. De vele dennen en sparren hebben de regio haar naam gegeven, want de bossen tonen donker. De Romeinen spraken er al met eerbetoon over: het ondoordringbare woud. Dat het er geheimzinnig toe kan gaan, blijkt ook uit de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Overdag sportief zweten, ’s avonds copieus eten

De beboste natuur is een geliefde vakantiebestemming, ook bij de Duitsers zelf. Die er aan wellness doen, stevige wandelroutes uitzetten of paardrijden. Het Schwarzwald laat er een eigen paardenras draven, de Schwarzwälder Fuchs. Na sportieve dagen is het er in de avonden ook heerlijk tafelen. Iedereen kent natuurlijk de Schwarzwälder Schinken (ham) maar ook de Flammkuchen gaat er graag in. De Flammkuchen die ook in de nabije Elzas wordt geserveerd, is een dunne pizza-achtige deegkoek. De tomatensaus is vervangen door zure room.

Het ruisen van watervallen in het Zwarte Woud

Tussen de Franse Elzas en de rivier de Rijn is dit een ideaal gebied om een weekje of langer te vertoeven. Behalve bos is er ook behoorlijk veel water. De grote rivier de Donau ontspringt hier. Water dat glibbert in kleine stroompjes en romantisch meandert langs bemoste keien. Water dat ook nog wel eens verticaal wil gaan, getuige de Todtnau waterval. Bijna 100 m stort het water van de Todtnau zich naar beneden. De watervallen van Triberg maken er helemaal een waterraket van. Vanaf zeven niveaus donderende water sluiers niet minder dan 163 m naar beneden. Dit waterspektakel is een van de allerhoogste van heel Duitsland.

Bebouwde knipogen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is beslist geen Veluwe. Als je een keer door de grootste bergkloof van Duitsland loopt, de Wutachschlucht, is dat meteen duidelijk. Natuur wissel je in het Schwarzwald af met leuke bebouwing. Vooral het plaatsje Schiltach is overrompelend mooi. St. Blasien ook, maar dan om haar abdijkerk. Gengenbach is de gezelligheid toebedeeld. Hier strijk je neer in een leuke Biergarten te midden van kleurrijke en krakende vakwerkhuizen. Het geheel doet middeleeuws aan, ook door de Müggelturm. Het Schwarzwald is voor een groot deel nu nationaal park. Een natuurdomein waar niet alleen het zwijn, de wilde kat en de vos prooi zoeken. Ook de wolf en de Europese lynx worden er soms gespot.

Academische sfeer en kuur allure

Zoveel prachtige bos natuur kan bijna niet vervelen. Toch is voor de afwisseling een dagje stad leuk voor het contrast. Meteen aan de rand van het Zwarte Woud ligt Freiburg im Breisgau. Een kloeke stad van het formaat Groningen en ook universiteitsstad. De laatste wereldoorlog is er niet omheen gefietst maar de restauraties geven Freiburg weer een mooie historische uitstraling. Baden-Baden is een leuk alternatief voor Freiburg. Zeker als je van kuren houdt. De stad valt onder het werelderfgoed en haar warmwaterbronnen werden al benut door de oude Romeinen. Een ander leuk idee voor een vakantie in Duitsland is een bezoekje brengen aan Moezel!