Eurostarter
Image default
Bedrijven

4 handige tips bij het oprichten van uw ingenieursbureau

4 handige tips bij het oprichten van uw ingenieursbureau

In Nederland is de concurrentie binnen de ingenieursbranche moordend. Daarom is het van belang om doordacht deze markt te betreden wanneer u een eigen ingenieursbureau wilt starten. Onder een ingenieursbureau wordt ook wel een product ontwerpbureau verstaan.

Tip 1: Zorg allereerst voor uw professionele licentie

Voordat u de titel ingenieur mag gebruiken dient u een hbo-opleiding af te ronden. Deze titel mag u met een hoofdletter schrijven, wanneer u op een universitair niveau afstudeert. Enkel de voltooiing van een universitaire graad zorgt er voor dat u een professionele licentie kan verkrijgen. Het kan zijn dat er meerdere testen vereist zijn voordat u de licentie kan bemachtigen.

 

Tip 2: Ontdek uw specialisme

Er bestaan tal van specialismen binnen de ingenieursbranche. Daarom is het van belang om uw activiteiten af te bakenen. Denk na over de behoefte die u wil gaan vervullen in de markt en welke specialisme hier dan bij past. Hiermee maakt u duidelijke welke onderscheidende waarde u centraal stelt.

 

Tip 3: Ontwikkel een business plan

Geen enkel bedrijf zou van start moeten gaan zonder een business plan. Dit proces zal veel zaken verhelderen en is cruciaal voordat u kapitaal investeert in uw onderneming. Een business plan bestaat in de meeste gevallen uit een aantal vaste onderdelen, namelijk; een sales- en marketingplan, een financieel plan en een juridisch plan. Zorg er voor dat u tijdens dit proces met relevante experts in uw omgeving kan sparren over uw ideeën.

 

Tip 4: Bouw een portfolio op

Wanneer je nieuwe opdrachtgevers wilt aantrekken is het handig als u beschikt over een aantal referenties van projecten waar u in het verleden aan hebt bijgedragen. Houd er hierbij rekening mee dat u zich verplaatst in de klant en na gaat wat relevante referenties zijn. Zonder een portfolio met relevante referenties is het ontzettend lastig om klanten te overtuigen een product bij u te laten ontwikkelen.

 

https://www.b-engineering.nl/specialismen/product-design