Eurostarter
Image default
Aanbiedingen

De 3 belangrijkste redenen waarom plastic zo’n groot probleem vormt

De 3 belangrijkste redenen waarom plastic zo’n groot probleem vormt

Je leest het steeds vaker: plastic is ontzettend vervuilend en vormt een groot probleem. Toch gebruiken we nog steeds behoorlijk veel plastic. Plastic zit zelfs in meer producten dan we misschien denken. Een plastic boterhamzakje of fles is duidelijk. Maar wist je ook dat er vaak plastic zit in tandpasta, shampoo, douchegel, make-up en andere verzorgingsproducten? Het gaat hierbij om de zogenaamde microplastics. Dit zijn zeer kleine stukjes plastic van minder dan vijf millimeter groot die ontstaan door het uiteenvallen van stukken plastic in zee of in het milieu. Ook zitten microplastics in schoonmaakmiddelen, verfproducten, synthetische kleding en zelfs medicijnen. Al deze plastic deeltjes zijn behoorlijk vervuilend en slecht voor het milieu. Plastic vormt dan ook een groot probleem. Waarom? Dat lees je in deze blog. Lees snel even verder!

 

Plastic is moeilijk te recyclen

Een eerste reden waarom plastic zo’n groot probleem vormt is het feit dat plastic maar moeilijk te recyclen is. Dit begint al bij de afvalscheiding, of eigenlijk het gebrek daaraan, welke hieraan vooraf gaat. In Nederland wordt minder dan de helft van al het plastic afval gerecycled. Vergeleken met de rest van de Europese Unie doet Nederland het nog best wel goed. In veel Europese landen wordt nog minder plastic gerecycled en wereldwijd ligt dat percentage al helemaal schrikbarend laag. Ook het feit dat binnen Nederland iedere gemeente zelf mag bepalen hoe men het afval ophaalt, gescheiden of niet, draagt hier niet aan bij. Daarnaast weten veel mensen niet goed welk soort afval in welke bak hoort waardoor de verschillende recyclestromen vervuild raken. Dit maakt het recyclen van plastic een grote uitdaging. 

 

Vooral plastic verpakkingen vormen een groot probleem. Dus moet je binnenkort weer plastic verpakkingen bestellen voor jouw bedrijf? Kies dan voor een meer milieuvriendelijke optie, zoals composteerbare gripzakken in plaats van de standaard plastic variant. En in plaats van plastic paklijst enveloppen kun je bijvoorbeeld ook papieren paklijst enveloppen bestellen. Zo kun jij het milieu een handje helpen!

 

De plasticsoep wordt steeds groter

Wat men ook doet en welke initiatieven men ook opzet, feit is dat een groot deel van al het plastic wereldwijd nog steeds in het milieu terechtkomt en uiteindelijk in zee beland. Al het plastic dat op zee drijft wordt ook wel de plasticsoep genoemd. Veel dieren in zee bezwijken aan dit afval. Vooral de microplastics vormen een groot probleem. Zo weten de meeste mensen niet dat wanneer ze hun synthetische kleding gemaakt van polyester, acryl of nylon wassen, deze kleine plastic deeltjes in het rioolwater terechtkomen en uiteindelijk in zee. De plasticsoep wordt dan ook steeds groter.

 

Plastic is schadelijk voor onze gezondheid

Tot slot is plastic schadelijk voor onze gezondheid. We krijgen allemaal microplastics binnen via ons drinkwater en voedsel. Dit vormt een probleem omdat plastic gifstoffen en hormoonverstorende stoffen bevat die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Plastic in ons drinkwater en voedsel kan dan ook leiden tot diverse aandoeningen en ziektes.

 

https://blokpackaging.com