Eurostarter
Image default
Verenigingen

De belangrijkste tips bij afstuderen

Afstuderen is het belangrijkste moment van je studie. Je sluit hiermee een jarenlange periode van je leven af. Tijdens dit onderzoek of project breng je al je opgedane kennis van de afgelopen jaren bij elkaar. Of je nou een onderzoek doet, een afstudeerstageof een project, er gaat ontzettend veel tijd in zitten. Vaak kost afstuderen minstens een halfjaar. Dan is het natuurlijk fijn om wat tips achter de hand te hebben die je deze periode kan gebruiken. Daarom geven we je in deze blog de belangrijkste tips bij het afstuderen.  

 

Afstuderen is een mijlpaal 

Na het afronden van je bachelor, allemaal verschillende vakken en het doen van verschillende onderzoeken mag je gaan afstuderen. Misschien heb je zelfs wel eenstage in Nijmegengedaan! Al je opgedane ervaring van de afgelopen jaren kan je helpen bij het afstuderen. Maar om nog een extra zetje in je rug te hebben, kun je hier ook nog wat tips vinden. We hebben verschillende belangrijke tips op een rijtje gezet waar je zeker wat aan hebt als je ze even goed door leest. Hier volgen enkele tips: 

 

TIPS: 

  1. Zorg dat je goed voorbereid bent op wat er komen gaat en maak genoeg tijd vrij. Het schrijven van bijvoorbeeld je masterscriptie is een lang proces. Je zal er veel tijd in moeten steken en je zal regelmatig tegen dingen aanlopen. Zorg dat je weet wat je op die momenten moet doen en niet onverwachts voor problemen komt te staan. Als je wel te maken krijgt met problemen heb je in ieder geval genoeg tijd om hier mee aan de slag te gaan en deze op te lossen. 

  1. Zorg ervoor dat je weinig afleiding hebt. Het is belangrijk om geconcentreerd aan de slag te gaan met je onderzoek of project. Op deze manier kan je het meest efficiënt werken en zorg je dat je niet in tijdsnood komt. 

  1. Maak regelmatig tijd vrij om even te ontspannen. Misschien door er op uit te gaan met vrienden, een boek te lezen of een film te kijken. Het maakt niet uit hoe je ontspant, als je het maar doet. Het is belangrijk om af en toe even niet bezig te zijn met het lezen van onderzoeken of het doen van interviews. Hierdoor zal je na het moment van ontspannen weer opgeladen zijn en meer energie en concentratie hebben voor je onderzoek of project. 

  1. De kans is groot dat je op een gegeven moment tegen een probleem aan zult lopen. Het is belangrijk om te weten dat het niet erg is om op zulke momenten om hulp te vragen. Mail een docent als je ergens niet uitkomt en probeer niet te lang zelf aan te rommelen met je probleem. Weet dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen en dat de docenten die jou begeleiden je graag een handje helpen. 

  

Afstuderen is en blijft een groot project. Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg en zorgen ze ervoor dat je je afstudeerperiode zo prettig mogelijk ervaart! 

 

https://www.integrand.nl/vacatures/stage-nijmegen