Eurostarter
Image default
Bedrijven

Een handlier nodig?

Of u nu op zoek bent naar een nieuwe handlier of gewoon een oude vervangt, er zijn vele factoren waarmee u rekening moet houden voordat u een aankoop doet. Na het lezen van dit blog heeft u vast wat meer informatie om beter te kunnen bepalen welke lier het beste is voor u. Mocht dit toch nog niet duidelijk zijn na het lezen van dit blog, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de professionals van www.hijswinkel.nl om alle handlieren te zien.

Waarvoor worden lieren gebruikt?

Een handlier is een mechanisch apparaat om zware voorwerpen op te tillen of te verplaatsen. Het wikkelt de draad om een spoel terwijl het de draadkabel vasthoudt totdat deze moet worden afgesteld. Lieren worden veel gebruikt in de film- en evenementenindustrie. Ze zijn ingebed in de vloer om grote stukken op en van de set te verplaatsen wanneer dat nodig is. Lieren worden ook gebruikt voor industriële doeleinden zoals het slepen van voertuigen of boten of het verwijderen van zware rotsen, bomen en omslachtig materiaal. Welke lier u nodig heeft hangt af van het beoogde gebruik; handlieren en elektrische lieren werken elk het beste in verschillende scenario’s.

Waarvoor wordt de handlier gebruikt?

Met een capaciteit tussen 200kg en 5000kg worden handlieren of zogenaamde manuele lieren bediend door aan de hendel te draaien om een last op te tillen of te trekken. Als u de kabel op de kabelspoel wikkelt, zal de lier een last binnenhalen. Handlieren zijn eenvoudig te bedienen en vereisen weinig onderhoud. Een handlier is licht en draagbaar, omdat er geen externe stroomvoorziening voor nodig is.

Trekken én hijsen

Er is een mythe dat handlieren voor het trekken zijn en niet worden aanbevolen voor het hijsen. Omdat er meerdere soorten lieren beschikbaar zijn, zijn ze uitgerust met verschillende remmen die bepalen of het apparaat veilig is voor het hijsen. Zo zijn handlieren zonder rem en met een ratel ontworpen om te trekken in plaats van te hijsen. Als ze worden gebruikt in verticale hijstoepassingen en u verliest de controle over de hendel, zullen de last en de lier in een precaire situatie komen – de hendel zal hevig ronddraaien om de last naar de grond te laten vallen. Als u een remlier of een tandwielwormlier gebruikt, zijn hun specifieke remmen ontworpen met het oog op verticale hijstoepassingen.

Maar nogmaals, heeft u vragen, stelt u deze gerust via de website van Hijswinkel.nl.