Eurostarter
Image default
Bedrijven

Het belang van veilige stopcontacten voor kinderen

Jonge kinderen willen maar al te graag ontdekken en op onderzoek uit gaan. Voor ouders kan dit altijd leuk zijn om te zien, maar het brengt zo ook de nodige zorgen mee. Jonge kinderen wil je dus niet altijd ongezien laten rondlopen, een trap, accessoires in huis, kleine en grote voorwerpen kunnen allemaal gevaren zijn waar ze niet vanaf weten. Ook stopcontacten horen daarbij, ze kunnen hun vingers in de gaten steken of andere voorwerpen.

De gevolgen van onveilige stopcontacten

Niet alleen voor kinderen zijn stopcontacten gevaarlijk maar ook voor ouderen. Ongelukken met stopcontacten kunnen je namelijk verminken of doden. Ook kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, bewusteloosheid, slapeloosheid, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen. Ook verlies van je zintuigen, hersenschade of hartaanvallen zijn erge gevolgen.

Deze gevolgen wil je dus graag voorkomen en daarom is het belangrijk om voor kleine kinderen kindveilige stopcontacten aan te leggen. Als je nu toch bezig bent om de omgeving voor je kinderen veilig te maken, denk er dan ook aan om de omgeving voor jezelf veilig te maken. Je gaat wel met elektra aan de slag dus veilig elektra aanleggen is van groot belang.

Kindveilige Stopcontacten

Om je stopcontacten kindveilig te maken kan je drie dingen doen. Afdekplaten is één oplossing, een afdekplaatje plaats je op het stopcontact. Bij dit systeem kan je makkelijk een stekker in het stopcontact plaatsen, je draait een kwartslag en je stopt hem er helemaal in. Bij dit systeem hoef de plaatjes bij gebruik ook niet eraf te halen. 

Ook pluggen is een uitstekend idee omdat je hier de pluggen er makkelijk af kan halen met een sleuteltje of zuignop. Je kind kan hier niet meer bij, één nadeel is dat je dus de pluggen eraf moet halen bij gebruik. 

Nieuwe kindveilige stopcontacten is ook een uitstekende optie, hierbij zet je ook gelijktijdig druk met de pinnen van de stopcontacten. De openingen schieten open en je kan hem eenvoudig gebruiken. Kinderen kunnen hier vaak niet meer bij met hun kleine vingers. Wel zou je hier nieuwe stopcontacten voor moeten aanschaffen en aansluiten, dus de meest goedkope optie is dit helaas niet.