Eurostarter
Image default
Sport

Karpers vangen in de nacht

Veel vissers proberen overdag hun visjes te vangen. Op sommige wateren is het echter erg lastig om karper te vangen. Mogelijk heeft dit te maken met dressuur. Met dressuur bedoelen we dat de karper geleerd heeft dat het veiliger is om ’s nachts te eten. En dan specifiek het aas wat vissers aangeboden hebben. De kans dat ze ’s nachts gevangen worden op dit aas is veel kleiner tot niet, en dat maakt het een periode dat de karper veel minder schuw is. Daarmee lopen de vangkansen ook op. Ook kan het zijn dat het water erg helder is. Door het heldere water is de vislijn en het loodsysteem veel beter te zien. Ook hier heeft de nacht voordelen dat de karper het zicht niet goed kan gebruiken in de nachtelijke uren. 

Het vissen in de nacht vraagt wel een kleine aanpassingen dan het vissen tijdens de dag-uren. Zo is het wel fijn als je niet de hele nacht hoeft wakker te blijven. Bij de hengelsport winkel kan je dan ook veel uitrusting kopen speciaal voor het vissen in de nacht. Te denk valt aan een goede vistent, stretcher (veldbed) en slaapzakken. Maar ook is het handig om de nodige verlichting mee te nemen in je tacklebox. Ook kan je complete kooktoestellen kopen om dagen of zelfs een week of meer aan de waterkant te verblijven.

Naast de fysieke gemakken vraagt ook het plaatsen van de hengels aandacht. Zeker als er gevist wordt in de buurt van obstakels, zoals bruggen, bomen of struiken in het water of grote velden van onderwaterplanten. Je moet tijdens de nacht rekening houden dat je niet direct je hengel kan oppakken en de vis kan wegleiden van deze obstakels. Hierbij is het noodzaak om de nodige meters afstand hiervan te houden, om te voorkomen dat de karper zich vast zwemt in de obstakels.

https://www.sportvisgigant.nl/