Eurostarter
Image default
Woning en Tuin

Moderne deurklinken zijn strak, in basistint en zonder ornamenten

Als je ze gebruikt, heb je er vaak geen weet van. Let er eens op, een deurklink is eigenlijk een wonderbaarlijk fenomeen. Sommigen vormen onderdeel van boerenbeslag, anderen lijken gestroomlijnd als was het Amerikaanse art deco. Een deurklink is in feite een representant van de stijl waarin hij gemaakt is, van de kunststijlen die toen in de mode waren. Eeuwenlang zijn de vormen en materialen met elkaar gecombineerd en hebben tot prachtige hoogstandjes geleid. Maar jij hebt er niet zoveel mee want je hebt getekend voor een minimalistische of een moderne woonstijl en hoeft dus niet vijf eeuwen deurklink geschiedenis aan je toegangen te hangen. Jij bent op zoek naar moderne deurklinken.

Enorm aanbod aan moderne deurklinken

Dus richt je je op de moderne deurklink. In eerste instantie is dat een klink die strak en recht gelijnd is. Ietwat rechte en hoekige vormen domineren en het geheel heeft een beetje een sportief aura. Bij de moderne klink vind je niet de poespas van barok of rococo of de al te golvende vormgeving van de sweet sixties. Aan uitstraling ligt het de moderne deurklink niet; soms onderstreept een klink dat met het koele van roestvaststaal. Modern is synoniem met hoogwaardig en niet met toeters en bellen. Blader of browse je door een assortiment van moderne deurklinken, dan valt meteen op dat veel klinken stijlvol strak zijn uitgevoerd. Modern betekent overigens niet dat er geen speels accent in het design mag verschijnen.

Antiek design is toch modern

Design valt eigenlijk altijd samen met moderne deurklinken. Ze verzorgen een speciale toets in je interieur want hoewel miniem aanwezig, wordt het oog er snel op gericht. Tot design behoort ook de Duitse kunststroming bauhaus. De revival van deze stijl (nu zo’n honderd jaar oud) is qua design zo vernieuwend geweest dat het perfect past in een modern interieur. Het design is zeer eenvoudig, de vorm super strak gehouden. Het contrast tussen ronde en strakke lijnen is oogstrelend.

Moderne deurklinken voegen zich naar het interieur

Een moderne klink moet de grote kenmerken van een modern interieur navolgen, in elk geval zich er goed mee verhouden. Een zwaar bronzen hengsel als deurklink kan dan nog in een klassiek interieur maar is de vlag op de modderschuit in een moderne woonomgeving. Een belangrijk gegeven in een moderne woonstijl is de benadrukking van rechte lijnen. Dit geeft een zekere strakheid aan het geheel. Vanuit de vorm van een deurklink zijn al veel klinken strak uitgevoerd. Een modern interieur is ook minimalistisch in haar kleurstelling. Basistinten zijn vaak wit, zwart en grijs, aangevuld met een touch van bruin en donkerblauw. Ook hier zijn de deurklinken qua assortiment goed in vertegenwoordigd. Pas wel op bij teveel ‘metaligheid’ van de deurklink; liever nikkel dan chroom als grijstint. Heel veel klinken zijn zwart uitgevoerd en die gaan sowieso goed met modern.

Less is more

Wat een moderne woonstijl ook illustreert is een sobere rust, gemengd met clean design. Het rommelige van een Bohémien woonstijl is hier absoluut not-done. Vertaald naar de moderne deurklinken betekent dat een afwezigheid van schilden; is er al een rozet rond de klink, dan zeer basaal en visueel bijna één geheel met de klink zelf. Een dunnere klink heeft de voorkeur boven een brede, een langere boven een korte.