Eurostarter
Image default
Industrie

4 belangrijke aandachtspunten bij het verwijderen van asbest

Asbest verwijderen moet volgens strikte richtlijnen gebeuren anders loop je het risico op serieuze gezondheidsklachten. Asbest is lange tijd gebruikt als brandvertragend isolatiemateriaal en is daarom nog vaak aanwezig in oude panden en woningen. Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat je nog aanwezig asbest tijdig verwijdert. Hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden komt in dit artikel uitgebreid aan bod. Lees alles over de materialen die je nodig hebt en de procedures die je moet doorlopen om veilige en efficiënt van asbest af te komen.

Alle asbest moet in 2024 verwijderd zijn

In het overheidsbesluit is vastgelegd dat alle asbesthoudende materialen in 2024 verwijderd moeten zijn uit woningen en bedrijfspanden. Dat betekent ook het golfplaten dak van je schuurtje of die laatste oude pijpleiding in je huis. Om de drukte voor te zijn is het aan te raden om eventueel overgebleven asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Kun je subsidie aanvragen voor het laten verwijderen van asbest?

Wanneer het om je eigen woning gaat is het in sommige gevallen mogelijk om gemeentelijke subsidie aan te vragen voor het verwijderen van asbest. In voorgaande jaren was het mogelijk om een landelijke subsidie te krijgen voor het verwijderen van asbest deze is helaas sinds 2019 afgeschaft. Informeer bij je eigen gemeente of er een gemeentelijke subsidie mogelijk is en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.

Vraag meerdere offertes op

Een saneringsrapport opstellen kost al snel een paar honderd euro. En daarin staat alleen nog maar wat er verwijderd moet worden. in dit rapport staat duidelijk omschreven waar het asbest in zit, om hoeveel asbest het gaat en wat het kost om alles te verwijderen. Het daadwerkelijke verwijderen van de astbesthoudende producten kan wel duizenden euro’s kosten. Dus het loont absoluut de moeite om meerdere offertes aan te vragen.

Materialen wanneer je zelf asbest gaat verwijderen

Als particulier mag je tot 35m2 aan asbest golfplaten zelf verwijderen. Zorg er dan wel voor dat je kleding aanschaft waar geen asbestvezels in kunnen komen en gebruik deze slechts één keer. Vezels kunnen lang in kleding blijven zitten voordat ze loskomen en een gezondheidsrisico vormen.

Koop ook speciale big bags van geweven polypropyleen om de asbestmaterialen in af te voeren. Dankzij het sterke weefsel kunnen de vezels niet buiten de zak komen. Daarnaast staat op de big bag al aangegeven dat het om asbesthoudende materialen gaat.