Eurostarter
Image default
Zakelijk

Competentietest

Laat een gebrek aan kennis niet de reden zijn dat je geweldige kandidaten of werknemers misloopt. Met een competentietest kom je erachter wat iemand kan en krijg je een volledig beeld van de belangrijkste kwaliteiten waarover iemand beschikt. Zodat je de juiste kandidaat aanneemt én je medewerkers helpt zichzelf verder te ontwikkelen.

Waarom een competentietest?

Voor elk bedrijf is het belangrijk om medewerkers in dienst te hebben die zich helemaal thuis voelen binnen hun functie en de organisatie:

Financiële redenen

Het verkeerde personeel aannemen is duur:

  • Het werven van personeel kost geld,

  • Er zijn indirecte kosten verbonden aan het wegwijs maken van nieuwe werknemers,

  • Een slecht functionerende werknemer kan leiden tot verlies van opdrachten of erger,

  • Een mismatch leidt in veel gevallen tot onnodig ziekteverzuim,

  • Een gedwongen ontslag komt brengt extra kosten met zich mee

Productiviteitsverlies

Wanneer een werknemer niet op zijn plek zit of niet de juiste competenties heeft voor zijn of haar functie, leidt dit tot verminderde prestaties. Deadlines worden gemist, er worden fouten gemaakt, taken worden niet goed uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat mensen pas kunnen excelleren als competenties en functie optimaal op elkaar afgestemd zijn.

Sfeer op de werkvloer

Voor collega’s is het niet prettig om te moeten samenwerken met een collega die ongemotiveerd raakt. Dit zorgt voor een negatieve invloed op de werksfeer en kan bovendien leiden tot extra werk.

Zelfontwikkeling

Goed competentiemanagement betekent ook dat werknemers de gelegenheid moeten krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. En voordat groei kan plaatsvinden is eerst inzicht nodig.

Kortom, wanneer de competenties van een werknemer goed zijn afgestemd op die van de functie en organisatie zorgt dit voor meer betrokkenheid, meer autonomie, meer motivatie en uiteindelijk tot een (mentaal) gezondere werknemer. Een competentietest is een slimme manier om geld te besparen, het recruitmentproces efficiënter te maken en de prestaties van een team te optimaliseren.

Wat test je met een competentietest?

Een competentietest is een persoonlijkheidstest die is afgestemd op werksituaties en die competenties meet die van belang zijn voor het goed functioneren van iemand. En met competenties in deze context wordt een combinatie van verschillende eigenschappen bedoeld waarover iemand beschikt die nodig zijn om een bepaalde functie goed uit te kunnen voeren. Het gaat dan om een combinatie van ambities, ervaring, gedrag, vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken.

The Bridge Personality competentietest

Een korte zoekopdracht laat zien dat er veel verschillende testen zijn die allemaal verschillende competenties testen. Soms tot wel honderd per test.

The Bridge Personality competentietest test 34 kerncompetenties die zijn afgeleid van een aangepaste versie van de Big Five persoonlijkheidsdimensies: besturen, uitvoer, houding en mentaal. Deze zijn weer verder opgesplitst tot 34 competenties. Aan bod komen bijvoorbeeld sociale vaardigheden, planmatig werken, zelfstartend en ondernemend vermogen, creativiteit, strategisch denken en samenwerking. Omdat iedere functie weer andere competenties vereist kan de set per test worden aangepast voor een zo goed mogelijk testresultaat.