Eurostarter
Image default
Zakelijke dienstverlening

BIM-modelleren: wat is dat nu precies?

BIM-modelleren wordt gebruikt voor het efficiënt en effectief ontwerpen, detailleren, vervaardigen en oprichten van gebouwen. De afkorting BIM komt uit het Engels en staat voor Building Information Modeling. In Nederland wordt het ook bouwwerkinformatiemodel genoemd. Het is een op 3D-model gebaseerde verwerkingssoftware. De software voor BIM-modelleren verzamelt informatie voor elk aspect van een gebouw. Het stelt gebruikers in staat om alles binnen één tool in een digitale database te openen in plaats van afzonderlijke documenten. Dit maakt het hele proces makkelijker en efficiënter. Diverse Nederlandse bedrijven, waaronder MAX BIM Solutions, zijn gespecialiseerd in BIM-modelleren.

De diverse componenten bij BIM-modelleren

Het mooie van BIM is wel dat er kan worden gekeken naar een complete levenscyclus van een bouwwerk. Een specifiek bouwproject kan van begin tot einde in beeld worden gebracht. Hierbij spelen op de eerste plaats de 3D-componenten een rol. Dit zijn de lengte, de breedte en de hoogte. Daarnaast zien we ook tijd (4D), kosten (5D), duurzaamheid (6D) en faciliteitenbeheer (7D). Op deze manier ontstaat het welbekende ‘complete plaatje’ van een gebouw.

Een realistische weergave van een gebouw

BIM-modelleren wordt gedaan met speciale modelleringssoftware. Op dit vlak zijn meerdere oplossingen beschikbaar. Met de modelleringssoftware kunnen ingenieurs en aannemers een virtueel model van het bouwproject maken voordat ze in werkelijkheid worden gebouwd. Door middel van BIM-modelleren ontstaat er een compleet model. Dit digitale model is een realistische weergave van het gebouw, dat zorgt voor minder conflicten, tijd en geld. Eventuele problemen in de constructie kunnen zo ook al worden opgespoord voordat ze tijdens de bouw ontstaan.

Maak gebruik van de expertise van deze professional

Wilt u een Nederlandse professional in BIM-modelleren inschakelen voor een specifiek project of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een van de specialisten van MAX BIM Solutions voor meer informatie, advies of een vrijblijvende offerte.

https://max-bimsolutions.com/