Eurostarter
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een arbeidsdeskundig onderzoek om helderheid te creëren

Het kan soms voorkomen dat werknemers langdurig ziek zijn, op zo’n moment is het belangrijk om te weten in hoeverre de werknemer nog actief kan worden binnen uw organisatie, het houden van een arbeidsdeskundig onderzoek helpt u om dit in kaart te brengen. Een arbeidsdeskundig onderzoek is bedoelt om helderheid te krijgen wanneer uw werknemer langdurig ziek is. Op het moment dat uw werknemer langdurig ziek is, zullen er bij u gelijk een aantal vragen ontstaan. Kan de werknemer bijvoorbeeld na de ziekteperiode weer normaal aan het werk? Wat kan de werknemer aan? Wat zijn verwachtingen die wij mogen stellen? En aan welke wet- en regelgeving moet worden voldaan. Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek wordt er antwoord gegeven op al deze vragen.

Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek doen?

Veel werkgevers vragen zich af wanneer zij een arbeidsdeskundig onderzoek moeten laten doen. Wij zetten voor u op een rijtje wanneer u als werkgever arbeidsdeskundig onderzoek moet laten verrichten. Ten eerste wanneer een werknemer (langdurig) ziek is en zegt dat hij/zij het huidige werk niet langer kan doen. Ook wanneer er onzekerheid heerst of een werknemer in de toekomst weer aan de slag kan, is het verstandig om een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren. Daarnaast, wanneer er onduidelijkheid is over wat een werknemer kan doen qua werkzaamheden tijdens of na het ziekteverlof, wanneer de re-integratie moeizaam verloopt en beide partijen hier niet echt een reden voor vinden en wanneer er eigenlijk helemaal geen doel achter de re-integratie zit.

Het arbeidsdeskundig onderzoek in het kort 

Daarnaast wilt u natuurlijk weten hoe een arbeidsdeskundig onderzoek in zijn werk gaat. Een arbeidsdeskundige zal iedere keer weer met een frisse, open blik naar de situatie kijken en hier zijn of haar werkwijze op afstemmen. Over het algemeen zien alle arbeidsdeskundige onderzoeken er wel hetzelfde uit. Als eerste worden er gesprekken gevoerd met de bedrijfsarts en de werkgever over alles wat met de medewerker te maken heeft. Ook komt de visie op mogelijkheden en oplossingen van beide partijen aan bod. Hierna volgt er een bedrijfsonderzoek, waarbij de mogelijkheden binnen het bedrijf worden bekeken. Dit wordt allemaal in een rapport geordend en teruggekoppeld aan de betrokkenen.

Neem contact op met Adxpert!

Heeft u meer vragen over wat een arbeidsdeskundig onderzoek is of wat dit voor uw bedrijf kan betekenen, neem dan contact op met Adxpert. Zij zullen al uw vragen beantwoorden en u alles vertellen over alle mogelijkheden.