Eurostarter
Image default
Energie

Subsidie zonnepanelen zakelijk

Voor persoonlijk gebruik zijn de landelijke subsidies helaas aangeschaft, maar als ondernemer heb je nog vele voordelen waar je van kan genieten.

Veel belastingvoordeel Als ondernemer krijg je verschillende soorten belastingvoordelen wanneer je voor groene energie kiest.

1. MIA en VAMIL: Beiden zijn subsidies voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. MIA staat voor milieu-investeringsaftrek. Hierbij kan je 36% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken op je fiscale winst. Dit percentage is wel afhankelijk van de milieueffecten die zonnepanelen hebben en ook is het percentage afhankelijk van de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. VAMIL is voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Je kan je investering dan op een willekeurig moment afschaffen. Deze is wel beperkt tot 75%. Het wordt aangeraden om deze sneller af te schrijven waardoor je de fiscale winst vermindert en dus uiteindelijk minder belasting moet betalen voor dat jaar.

2. EIA: energie-investeringsaftrek. Dit gaat over nieuwe bedrijfsmiddelen waarin ondernemers hebben geïnvesteerd en die door het Minister van Financiën en het Minister van Economische Zaken en Klimaat zijn erkend als energie-investeringen. Je kan bovenstaande belastingvoordelen niet allemaal toepassen. Bekijk dus samen met je boekhouder welke optie het meest voordelig is voor jouw onderneming. Maak er zeker gebruik van om kosten te besparen.

3. KIA: kleinschaligheidsaftrek. Wanneer je een investering op vlak van bedrijfsmiddelen doet voor je onderneming met een geldbedrag tussen de €2301 en €314.673 heb je hier recht op. Tot het bedrag van €56.642 wordt er gesproken over een aftrek van 28% op het geïnvesteerde bedrag. Bedragen die hierboven uitkomen, rekent de Belastingdienst een vast aftrekbedrag van €15.863

Initiatieven overheid De overheid start geregeld nieuwe projecten op ondernemers uit te dagen gebruik te maken van duurzame energie met het maken van zo laag mogelijke kosten. Op deze manier komen ondernemers met nieuwe ideeën om te concurreren met elkaar. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van duurzame energie alleen maar verbeterd om uiteindelijk de nieuwste en beste ideeën op landelijk niveau toe te passen waar iedereen baat bij heeft. Dit wordt ook wel de SDE+ regeling genoemd. Bekijk je opties als ondernemer dus zeker om je steentje bij te dragen voor het verbeteren van het milieu.