Eurostarter
Image default
Financieel

Seniorenhypotheek – de hypotheek voor ouderen

Seniorenhypotheek – de hypotheek voor ouderen

Voor veel senioren is het tegenwoordig de wens om zo lang mogelijk op zichzelf te blijven wonen. Hierdoor wijzigingen vaak de woonwensen en voldoet de huidige woning niet meer aan deze wensen. Daarom willen veel senioren graag verhuizen of verbouwen. Om dit mogelijk te maken is er vaak een hypotheek nodig. Maar welke mogelijkheden zijn er precies en welke passen er het best bij u? In dit artikel bespreken wij een aantal mogelijkheden.

De maximale leeftijd

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het op een late leeftijd ook mogelijk is om een hypotheek aan te vragen. Maar aan een hypotheekaanvraag is geen leeftijd verbonden, dit komt doordat de bank een zekerheid heeft. De bank neemt de woning in onderpand, dit houdt in dat wanneer er schulden zijn of de klant komt te overlijden de bank de woning mag verkopen. Hierdoor loopt de bank eigen bijna geen risico.

Voorheen was het alleen mogelijk om een hypotheek aan te vragen met een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering kan af worden gesloten tot de leeftijd van 74. Doordat deze verplicht niet meer bestaat, kunt u ook na het behalen van uw 74e levensjaar een hypotheek aanvragen.

Seniorenhypotheek

De standaard toetsregels sluiten in veel gevallen niet goed aan bij de situatie van veel senioren en ook de geldverstrekker zien dit. Doordat veel senioren een stabiel pensioeninkomen hebben en de kans dat dit inkomen wegvalt nihil is, hebben de geldverstrekkers nagenoeg geen risico.

De ruimere leennorm voor 55-plussers met NHG

LET OP! U komt alleen in aanmerking voor een hypotheek met NHG wanneer uw (toekomstige) woning maximaal €325.000 waard is.

Als u na de verhuizing een gelijkblijvende of een lager woonlast heeft, dan mag de geldverstrekker bij een aanvraag van een hypotheek met NHG de werkelijke woonlast gebruiken als uitgangspunt. Daardoor kunt u als klant vaak meer lenen.

Soms is het zelfs mogelijk om dat de werkelijke maandlast hoger uit mag vallen dan de oude werkelijke maandlast. Om te bepalen of dat in uw geval mag, moet de geldvestrekker dit eerst bespreken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG). Dit biedt vaak een optie wanneer u verplicht moet verhuizen wegens gezondheidsredenen of meer wil aflossen op de hypotheek.

De levensrente hypotheek ASR

Is uw woning in waarde gestegen en heeft u daardoor veel overwaarde op uw woning en u wilt dit graag gebruiken? Dan is deze hypotheek misschien wel wat voor u! Wanneer u de AOW-leeftijd heeft bereikt en uw hypotheek wilt oversluiten of een andere woning wilt kopen kunt u deze hypotheek afsluiten.

Hieronder staan de belangrijkste punten van deze hypotheek:

– De rente staat levenslang vast;

– Zowel u als uw partner moeten de AOW-leeftijd hebben bereikt;

– U kunt maximaal 50% van de waarde van de woning lenen;

– De hypotheekschuld blijft gelijk;

– De toetsing vindt plaats op werkelijke maandlast;

– De huidige hypotheek wordt omgezet.

 

De verzilver hypotheek van Florius

Wanneer u ouder bent als 60 jaar en u heeft een laag (pensioen) inkomen maar bezit wel een eigen woning met overwaarde, dan is dit wellicht een hypotheek van u. Hieronder staan de kenmerken van deze hypotheek opgesomd voor u:

– U moet een 60-plusser zijn;

– U moet een woning met overwaarde bezitten;

– U bent van plan om €30.000 en minder als €250.000 van de overwaarde opnemen;

– Deze hypotheek is mogelijk met een laag (pensioen) inkomen.

Bij deze hypotheek is het mogelijk om het geld in één keer of maandelijks te ontvangen.

Overwaarde hypotheek van ABN-AMRO

Ook bij deze hypotheek is het mogelijk om het geld in één keer of maandelijkse te ontvangen. Over deze hypotheek moet u net als alle andere hypotheken rente betalen, deze rente wordt bij de hypotheekschuld opgeteld maar de maandlast gaat niet omhoog. Hieronder staan de kenmerken en eisen voor deze hypotheek:

– Heeft u een hypotheek die niet bij ABN-AMRO loopt dan moet deze worden overgesloten;

– U met net als uw partner de AOW-leeftijd hebben bereikt;

– De hypotheek wordt alleen met een hypotheekadvies afgesloten;

– Doordat de hypotheekschuld stijgt, kan u in een hogere tariefklasse komen;

– Er wordt een inkomenstoets afgenomen. 

Contact

Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is voor u? Neem snel contact op met één van onze adviseurs!

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/seniorenhypotheek-de-hypotheek-voor-ouderen